De oplossing voor bijna alles

Steden zijn een doorlopend terras geworden. Overal kun je iets drinken en ruik je de geur van eten. Supergezellig natuurlijk, maar ook zo verleidelijk om elke keer iets te nuttigen.  Boeren gingen de laatste maanden de straat op, om te demonstreren tegen de stikstofmaatregelen van het kabinet. Het leek erop dat de veestapel ingekrompen moest worden. In het restaurant van het bedrijf waar ik werk, is overal goedkoop eten te koop en zeker in de wintermaanden zijn de bekers koffie-met-een-smaakje mét slagroom niet aan te slepen.

Wat dit alles met elkaar te maken heeft? We produceren te veel voedsel; plantaardig en dierlijk.  We nuttigen meer dan we nodig hebben waardoor de helft van de Nederlandse bevolking inmiddels obees is. Daardoor hebben we een grote kans allerlei nare ziekten te ontwikkelen en stijgen de gezondheidskosten nog meer.

Laatst zag ik tv-programma´s uit de jaren ´70 van de vorige eeuw.  Het viel me op hoe slank de mensen waren. Er zat geen grammetje te veel aan, zowel bij mannen als vrouwen.

En toen dacht ik: de oplossing voor bijna alles is minder eten!

Als we minder eten is er minder ruimte nodig voor landbouw en veeteelt; wordt er ook minder stikstof uitgestoten. Blijft er geld over voor gezond eten.  Door minder te eten blijven we beter op gewicht, ontwikkelen we minder overgewicht gerelateerde ziektes en kunnen de zorgkosten binnen de perken blijven.  En on top: als we minder eten blijven we gezonder, fitter en worden we prettiger oud. Wie wil dat nu niet?

Waarom is het dan toch zo moeilijk ons eetpatroon aan te passen?

En dit bedacht ik dan een dag na Eerste Kerstdag en op oudjaars avond, als de koelkast weer vol ligt.

Ik heb mijn goede voornemen te pakken. Een mooi en gezond 2020 gewenst.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *