Over Francien

Francien

Ik werk zo’n 35 jaar in verschillende functies in het hoger onderwijs.
Mijn achtergrond is communicatieadviseur, ik ben tien jaar programmamaker van gespreksprogramma’s geweest en sinds twee jaar ben ik docent. Daarnaast ben ik gecertificeerd begeleider Moreel Beraad.

Dat is mijn werk maar daarnaast ben ik ook partner van mijn lief en moeder van drie kinderen. Twee zijn er (bijna) afgestudeerd en nummer drie heeft havo/vbo gedaan, ….zegt’ie. Een grapje, opgepikt uit allerlei gesprekken want hij is verstandelijk gehandicapt.

De bril van de ander

Waarom vind ik het maken, organiseren en modereren van gesprekken over maatschappelijke thema’s belangrijk? Omdat we daardoor met elkaar in gesprek blijven over onderwerpen die essentieel zijn voor het leven en voor het leven met elkaar. Om eens door de bril van de ander te kijken.

Luisteren naar anderen kan je blik verbreden en laten zien dat het misschien wel anders is dan je dacht, dat er andere opties en mogelijkheden zijn. Het verbreedt je blik op onderwerpen, op levens van mensen. In een tijd van polarisatie is dat geen overbodige luxe.

Ook kunnen er misstanden aan de kaak worden gesteld. Er is wel één voorwaarde: bereid zijn om te luisteren en om echt met elkaar in gesprek te gaan. Nieuwsgierig, oprecht en kritisch zijn helpt daarbij, evenals vragen stellen. Overigens is dat alles best lastig.