Moederdag

Door het boekenweek thema De moeder de vrouw, door Moederdag en de ontmoeting met vriendinnen van vroeger is daar ineens, na jaren, mijn moeder weer. Ze was juist wat op de achtergrond geraakt omdat ik haar, na zoveel jaren van er niet meer zijn, niet meer in mijn leven kon plaatsen.

Mijn moeder heeft geen voorbeeld voor mij kunnen zijn hoe vrouw of moeder te zijn. Of hoe moeder en vrouw-zijn te combineren. Met haar heb ik geen ruzie kunnen maken, geen dierbare onderwerpen kunnen delen. Ik heb haar niet kunnen vragen wat haar mening is over de rol van de vrouw; we hebben geen moeder-dochter dagen gekend. Ze heeft mij geen vrouw of moeder zien worden. Van haar kon ik geen tips krijgen. En misschien is dit een ideaal plaatje van moeders en dochters, maar omdat ze er niet was weet ik ook dat niet.
Ze overleed toen ik bijna 11 jaar was en ik nog lang niet toe was aan dit soort onderwerpen en gezelligheden. Natuurlijk waren er na haar overlijden heel veel ‘moeders’ die het beste met mij voor hadden, die stand-in wilden zijn, die wilden helpen. En die ik allemaal afwees omdat ik had bepaald:  ‘niemand is meer mijn moeder’.

Na het overleven van de eerste jaren kwam de zoektocht naar wie zij was, hoe ze dacht, wat ze belangrijk vond. De antwoorden zeiden vaak meer over de vertellers dan over mijn moeder. En toen was het te lang geleden om haar nog te kunnen plaatsen in het heden en bleven er een paar herinneringen over.

En nu is ze er weer, sinds ik contact heb met een paar vriendinnen van de basisschool. Zo’n veertig jaar hebben we elkaar niet gezien. Zij, en de mensen die ik door hen uit het verleden weer ontmoet, kennen mijn moeder nog. Hebben een beeld van haar, als mens, in de samenleving van toen, als mijn moeder. ‘Ik weet nog dat je moeder …..’.

Mijn nieuwe oude vriendinnen hebben moeders die in de 90 zijn geworden en waarvan de meesten pas recentelijk zijn overleden. De moeders die voor mij gastvrij waren, die mij opnamen in hun gezin, van wie ik heb geleerd. Moeders die al lang wisten it needs a village to raise a child en jeugdhulp vervingen. Die moeders had ik graag nog willen bedanken.

Morgen is het Moederdag: ik zal ze in gedachte eren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *